- REKLAMA -
- REKLAMA -
Wydarzenia

Brzesko. Pięciu najlepszych kucharzy w Polsce przygotowało wyjątkową kolację w pałacu Goetz DUŻO ZDJĘĆ, WIDEO

fot. Krzysztoł WAsyłek
- REKLAMA -

Jesiotr podawany z knedlami w towarzystwie pędów chmielu z sosem mirabelkowym, gulasz cielęcy w chlebie, czy consome na wędzonych kościach i tortellini z ziemniakiem i chrzanem to tylko niektóre z dań serwowanych podczas piątkowej kolacji w pałacu Goetz. Wyjątkowej, bo przygotowanej przez pięciu najlepszych kucharzy w Polsce.

U Goetza w piątek gotowali: gospodarz tamtejszej kuchni Paweł Kras, a także Marcin Sołtys z restauracji „Filipa 18”, Paweł Kras „Bottiglieria 1881”, Witold Iwański „Raffles” i Łukasz Cichy ” Biała Róża”

Inicjatorem i pomysłodawcą tego wyjątkowego wydarzenia był szef kuchni w pałacu Goetz. To on namówił kulinarnych mistrzów, by razem z nim przygotowali coś wyjątkowego. Siedmio-kursowa kolacja miała jednak bardzo lokalny charakter, nawiązywała bowiem do książki kucharskiej „Smaki Przedgórza” wydanej przez Stowarzyszenie „Kwartet na Przedgórzu”.

– Potrawy zawarte w tej książce były jednak tylko inspiracja dla nas. Każdy z nas przygotował bowiem autorską wersję dania, modyfikując je pod siebie – mówi Paweł Kras.

W efekcie powstały kulinarne arcydzieła. Rewelacyjnie smakował pstrąg podawany z pierogiem z buraka wzbogacony żelem z jabłka, kudłacze z musem pietruszkowym, a także deser na bazie popularnej oponki serwowanej z sosem z wanilii, pomarańczy, szafranu i suską sechlońską.

Całość uzupełniało bardzo dobre wino, a także muzyka na żywo. W trakcie kolacji mającej charakter kulinarnego spektaklu każdy mistrzów kuchni opowiadał o swojej potrawie.

Kolacja degustacyjna odbyła się w pięknych wnętrzach, pieczołowicie odrestaurowanego pałacu Goetza. To jedno z wielu wydarzeń, które się to odbywają. Pierwsze o takim wymiarze, ale jak zapewniają organizatorzy nie ostatnie.

https://www.facebook.com/studiopltv/videos/3001505023407110/

3 komentarze
- REKLAMA -
Góra