Jesiotr podawany z knedlami w towarzystwie pędów chmielu z sosem mirabelkowym, gulasz cielęcy w chlebie, czy consome na wędzonych kościach i tortellini z ziemniakiem i chrzanem to tylko niektóre z dań serwowanych podczas piątkowej kolacji w pałacu Goetz. Wyjątkowej, bo przygotowanej przez pięciu najlepszych kucharzy w Polsce.
U Goetza w piątek gotowali: gospodarz tamtejszej kuchni Paweł Kras, a także Marcin Sołtys z restauracji „Filipa 18”, Paweł Kras „Bottiglieria 1881”, Witold Iwański „Raffles” i Łukasz Cichy ” Biała Róża”
Inicjatorem i pomysłodawcą tego wyjątkowego wydarzenia był szef kuchni w pałacu Goetz. To on namówił kulinarnych mistrzów, by razem z nim przygotowali coś wyjątkowego. Siedmio-kursowa kolacja miała jednak bardzo lokalny charakter, nawiązywała bowiem do książki kucharskiej „Smaki Przedgórza” wydanej przez Stowarzyszenie „Kwartet na Przedgórzu”.
– Potrawy zawarte w tej książce były jednak tylko inspiracja dla nas. Każdy z nas przygotował bowiem autorską wersję dania, modyfikując je pod siebie – mówi Paweł Kras.
W efekcie powstały kulinarne arcydzieła. Rewelacyjnie smakował pstrąg podawany z pierogiem z buraka wzbogacony żelem z jabłka, kudłacze z musem pietruszkowym, a także deser na bazie popularnej oponki serwowanej z sosem z wanilii, pomarańczy, szafranu i suską sechlońską.
Całość uzupełniało bardzo dobre wino, a także muzyka na żywo. W trakcie kolacji mającej charakter kulinarnego spektaklu każdy mistrzów kuchni opowiadał o swojej potrawie.
Kolacja degustacyjna odbyła się w pięknych wnętrzach, pieczołowicie odrestaurowanego pałacu Goetza. To jedno z wielu wydarzeń, które się to odbywają. Pierwsze o takim wymiarze, ale jak zapewniają organizatorzy nie ostatnie.
Szczery
24 listopada 2019 godzina 00:59
Trochę ryzykowne posty 5 najlepszych szefów z Polski hm….
Żadnego znanego ….
Bez przesady, kucharze tam z kąś ale nie w Polsce bo żaden z nich nie jest nawet w pierwszej 100 ale ok
Szczery
24 listopada 2019 godzina 12:08
Panowie są szefami kuchni jednych z najlepszych restauracji w Polsce, myślę, że choćby z tego powodu są jednymi z najlepszych, pomijając już całą resztę osiągnięć..
A jeśli pan/pani twierdzi inaczej to o prawdziwej gastronomii nie ma pojęcia.
Anonim
24 listopada 2019 godzina 12:10
To widać, że z gastronomia wspólnego nic nie masz szczery coo?