PRZEPROSINY:
Jan Truś przeprasza Marka Bzdeka za to, że w dniu 15 marca 2024 r. podczas konferencji prasowej przekazał nieprawdziwe informacje, co do kwoty wydatkowanej z budżetu Gminy Bochnia na wynagrodzenia wójta, zastępcy, skarbnika i sekretarza Gminy Bochnia, zarzucając przy tym Wójtowi Gminy Bochnia Markowi Bzdekowi rozrzutność, podczas gdy przekazane podczas konferencji dane dotyczące zarobków w/w osób obejmowały również wynagrodzenia współmałżonków zastępcy wójta oraz skarbnika, niezatrudnionych w Gminie Bochnia, czym wprowadził wyborców w błąd oraz naruszył dobra osobiste Wójta Gminy Bochnia Marka Bzdeka.

- REKLAMA -
- REKLAMA -
Wydarzenia

Brzesko. Pięciu najlepszych kucharzy w Polsce przygotowało wyjątkową kolację w pałacu Goetz DUŻO ZDJĘĆ, WIDEO

fot. Krzysztoł WAsyłek
- REKLAMA -

Jesiotr podawany z knedlami w towarzystwie pędów chmielu z sosem mirabelkowym, gulasz cielęcy w chlebie, czy consome na wędzonych kościach i tortellini z ziemniakiem i chrzanem to tylko niektóre z dań serwowanych podczas piątkowej kolacji w pałacu Goetz. Wyjątkowej, bo przygotowanej przez pięciu najlepszych kucharzy w Polsce.

U Goetza w piątek gotowali: gospodarz tamtejszej kuchni Paweł Kras, a także Marcin Sołtys z restauracji „Filipa 18”, Paweł Kras „Bottiglieria 1881”, Witold Iwański „Raffles” i Łukasz Cichy ” Biała Róża”

Inicjatorem i pomysłodawcą tego wyjątkowego wydarzenia był szef kuchni w pałacu Goetz. To on namówił kulinarnych mistrzów, by razem z nim przygotowali coś wyjątkowego. Siedmio-kursowa kolacja miała jednak bardzo lokalny charakter, nawiązywała bowiem do książki kucharskiej „Smaki Przedgórza” wydanej przez Stowarzyszenie „Kwartet na Przedgórzu”.

– Potrawy zawarte w tej książce były jednak tylko inspiracja dla nas. Każdy z nas przygotował bowiem autorską wersję dania, modyfikując je pod siebie – mówi Paweł Kras.

W efekcie powstały kulinarne arcydzieła. Rewelacyjnie smakował pstrąg podawany z pierogiem z buraka wzbogacony żelem z jabłka, kudłacze z musem pietruszkowym, a także deser na bazie popularnej oponki serwowanej z sosem z wanilii, pomarańczy, szafranu i suską sechlońską.

Całość uzupełniało bardzo dobre wino, a także muzyka na żywo. W trakcie kolacji mającej charakter kulinarnego spektaklu każdy mistrzów kuchni opowiadał o swojej potrawie.

Kolacja degustacyjna odbyła się w pięknych wnętrzach, pieczołowicie odrestaurowanego pałacu Goetza. To jedno z wielu wydarzeń, które się to odbywają. Pierwsze o takim wymiarze, ale jak zapewniają organizatorzy nie ostatnie.

https://www.facebook.com/studiopltv/videos/3001505023407110/

3 komentarze

3 Comments

  1. Avatar

    Szczery

    24 listopada 2019 godzina 00:59

    Trochę ryzykowne posty 5 najlepszych szefów z Polski hm….
    Żadnego znanego ….
    Bez przesady, kucharze tam z kąś ale nie w Polsce bo żaden z nich nie jest nawet w pierwszej 100 ale ok

    • Avatar

      Szczery

      24 listopada 2019 godzina 12:08

      Panowie są szefami kuchni jednych z najlepszych restauracji w Polsce, myślę, że choćby z tego powodu są jednymi z najlepszych, pomijając już całą resztę osiągnięć..
      A jeśli pan/pani twierdzi inaczej to o prawdziwej gastronomii nie ma pojęcia.

    • Avatar

      Anonim

      24 listopada 2019 godzina 12:10

      To widać, że z gastronomia wspólnego nic nie masz szczery coo?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

- REKLAMA -
Góra