- REKLAMA -
- REKLAMA -
Wydarzenia

Bochnia. Takie posiłki już na wiosnę w bocheńskim szpitalu

- REKLAMA -

Remont kuchni w Szpitalu Powiatowym w Bochni obejmuje także wymianę sprzętu do przygotowywania posiłków. Do kuchni trafią dwa nowoczesne piece konwekcyjno-parowe. A to oznacza, że zdecydowanie poprawi się jakość serwowanych posiłków.

O zaletach  przygotowywania posiłków w takich piecach mówił  podczas spotkania w szpitalu – Dawid Domin, doradca kulinarny, ale też praktykujący kucharz.

–  Możemy w ten sposób przygotować zdrowe posiłki z zachowaniem ich stuprocentowych wartości odżywczych. Co ciekawe w takim piecu jednocześnie  przygotowujemy kilka potraw – zapewniał Dawid Domin.

Podczas prezentacji  serwował polędwicę z mintaja przygotowywaną na parze, kaszę gryczaną prażoną i gotowaną. Był też bukiet warzyw, pulpeciki z indyka z kukurydzą, polędwiczki z kurczaka ze szczypiorkiem, filet z indyka z żurawiną przygotowywany na parze.

W piecu konwekcyjno-parowym można przygotowywać także  jajka na twardo gotowane bez wody.

-Kuchnia w bocheńskim szpitalu przygotowuje codziennie około 200 obiadów, bardzo mi zależy, aby to były wartościowe i zdrowe posiłki, stad decyzja o zakupie nowego sprzętu – mówi Jarosław Kycia, dyrektor Szpitala Powiatowego w Bochni.

Pomysł wpierają przedstawiciele starostwa powiatowego.

– To co jemy ma duży wpływ na nasze zdrowie,  posiłki przygotowywane w taki sposób będą miały więc bezpośrednie przełożenie na proces leczenia pacjentów – dodaje Adam Korta, starosta powiatu bocheńskiego.

5 komentarzy

5 Comments

  1. P

    12 grudnia godzina 19:35

    Jprd

    • stawonog

      13 grudnia godzina 21:44

      Suweren wydał głos…. 4 razy. Pokażcie drodzy komentujący ze potraficie lepiej

  2. Kasia

    12 grudnia godzina 21:19

    Leżałam w szpitalu we wrześniu i wbrew obiegowym opiniom chcę powiedzieć, że wszystkie podane posiłki były smaczne.

  3. Agata

    12 grudnia godzina 22:16

    i ten plastik, tony plastiku…

  4. Porażka

    13 grudnia godzina 14:05

    Nie chcecie żeby posiłki były wartościowe tylko stan kuchni jest karygodny i w końcu choć i tak późno sanepid wojewódzki nałożył na Was obowiązek remontu. Poprawić jakość można było 15 lat temu teraz ten remont to noz na gardle.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

- REKLAMA -
Góra