Nie ma jak... gotować!

Sylwia Pachota-Rura i rozgrzewające curry z dynią, kurczakiem i szpinakiem

fot. patryk salamon

Jest wielką, lokalną patriotką. Bochnia dla niej zawsze była miejscem szczególnym. Tu się wychowała i z sentymentem tu wróciła po kilku latach spędzonych w Krakowie. Specjalistka od reklamy w największych polskich serwisach internetowych dziś prowadzi własną firmę. W Bochni rozkręca też pierwsze w mieście centrum szkoleniowe i coworkingu Biała23 Office. Sylwia Pachota-Rura dała się nam namówić na gotowanie. Przygotowała rozgrzewającą zupę z dyni. Idealną na grudniowe dni.

Sylwia jest zawsze mocno zabiegana. W tym samym czasie realizuje zwykle kilka projektów. Niedawno stworzyła ogólnopolski dział sprzedaży dla dużej firm. Dziś jest w Bochni, jutro w Gdańsku, Warszawie, czy Krakowie. W solnym grodzie rozkręca też centrum coworkingu mieszczące się w pięknie odrestaurowanej kamienicy przy ulicy Białej.

Ma także wiele pasji: uczy się kaligrafii, namiętnie gra w tenisa  i mocno działa na rzecz Bochni. Jest jednym z członków Stowarzyszenia Reaktor B7, które zwraca uwagę na problemy Bochni i podpowiada, jak je rozwiązać. Uważa, że  siłą jej rodzinnego miasta są tak naprawdę mieszkający tu ludzie.  Nie tylko twórcy, ale też wybitni specjaliści w wielu dziedzinach. Chce ich zorganizować, by razem z nimi  robić coś pożytecznego dla miasta.  Sylwia nie znosi rutyny, kocha za to wyzwania. Pewnie zaraz w jej życiu zawodowym pojawi się kolejne, z którym, jak zwykle sobie poradzi.

Sylwia to też mistrzyni kuchni. Gotuje chętnie dla całej rodziny, nie tylko tej najbliższej. Przeważnie są to potrawy jednogarnkowe. Zawsze przygotowywane ze zdrowych produktów. Dla czytelników portalu Bochnia Brzesko z bliska ugotowała rozgrzewającą zupę z dyni. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Można ją przyrządzić  także jako danie bezmięsne, zastępując kurczaka, który jest składnikiem zupy, np. kaszą.

Rozgrzewające curry z dynią, kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g obranej dyni
  • 60 g liści szpinaku
  • Pół papryczki chili
  • 250 g wody
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól do smaku
  • 1 pierś z kurczaka (w wersji vege można dodać kaszę jaglaną)

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek pokroić, dodać oliwy i podsmażyć.
  2. Dodać pastę curry, kolendrę, kurkumę, curry, sól i podsmażyć wszystko około 1 min.
  3. Dolać wodę, pokrojoną w kostkę dynię, pokrojoną pierś kurczaka, papryczkę chili (w całości) i gotować wszystko ok. 20 min. Na ok. 3 min. przed końcem czasu gotowania, dodać liście szpinaku oraz mleczko kokosowe i zamieszać.
  4. Potrawa jest gotowa – smacznego!

*Przygotowując wersję bezmięsną zamiast piersi z kurczaka można dodać kaszę jaglaną.

** To jest potrawa z kategorii ostrych. Przygotowując potrawę dla osób o delikatnym podniebieniu należy w trakcie gotowania dodać mniej pasty curry i papryczki chili.

Kliknij i dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Góra