- REKLAMA -
- REKLAMA -
Nie ma jak... gotować!

Do zdrowego stylu życia przekonała tatę, nam serwuje rewelacyjny makaron ze szpinakiem i pomidorami

Fot. Wojtek Salamon

Tryska energią. Ma jej tyle, że można byłoby obdzielić kilka osób. 22-letnia Ola Fischer studiuje na Uniwersytecie Pedagogicznym, uczy się języka włoskiego, francuskiego i angielskiego, prowadzi cieszące się wielkim zainteresowaniem zajęcia z zumby, trampolin i fitnessu działa też w dziecięcym teatrzyku, a w wolnych chwilach gotuje. Dla czytelników Portalu Bochnia z bliska przygotowała danie bezmięsne. Nie mogło być inaczej. Od 9 lat Ola jest wegetarianką.

Do zdrowego stylu życia przekonała już nawet większą część swojej rodziny.
– I widać efekty, tato zrzucił 15 kg, biega, zdrowo się odżywia, ale co jest najważniejsze, czuje się  dużo lepiej niż dawniej – mówi 22-latka.

Sama jest doskonałym przykładem na to, że ruch i odpowiednio zbilansowana zdrowa dieta procentują. Jak się do niej przekonała? Kilka lat temu w ramach wymiany międzyszkolnej gościła koleżankę z Niemiec. To ona namówiła ją do przejścia na wegetarianizm. Spróbowała, wciągnęło ją to bardzo. Teraz zastanawia się nad przejściem na weganizm.

Świadomie robi zakupy. Omija półki ze słodyczami. Wybiera  tylko produkty zdrowe. Jak makaron to bez glutenu  z ciecierzycy, passata tylko bez chemicznych dodatków. I dużo warzyw. Dla czytelników Portalu Bochnia z bliska przyrządziła danie szybkie, smaczne i zdrowe.

To makaron ze szpinakiem i pomidorową passatą doprawiany oregano i bazylią.
Przygotowanie tej potrawy Ola zaczęła od podsmażenia na dwóch łyżkach oliwy drobno posiekanych kilku ząbków czosnku, na to wszystko wrzuciła także pokrojone w paseczki suszone pomidory. Na patelnię dodała następnie rozmrożony szpinak i passatę pomidorową w lecie mogą to być świeże pomidory. Wszystko to doprawiła jeszcze solą, pieprzem oraz oregano i bazylią oraz ziarnami słonecznika. Na sam koniec dodała jeszcze pół opakowania serka mascarpone i ugotowany makaron. Smakowało rewelacyjnie !

Przepis

1 opakowanie mrożonego szpinaku
passata pomidorowa
kilka ząbków czosnku
dwie szklanki makaronu z ciecierzycy
oliwa
1/3 słoika suszonych pomidorów w oleju
pół opakowania serka mascarpone
garść ziaren słonecznika

Fot. Wojtek Salamon

1 Komentarz

1 Komentarz

  1. Avatar

    Anna Rudnicka

    29 listopada 2018 godzina 17:48

    Olu Kochanie, jestem pod wrazeniem i gratuluje. Jak bedziesz w londynie to zrobisz takie zdrowe danko.
    Caluski Ciocia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

- REKLAMA -
Góra