Nie ma jak... gotować!

Celina i Daniel Sroka oraz ich risotto w artystycznym wykonaniu

fot. wojtek salamon

Oboje świetnie gotują, choć to ona jest mistrzem ceremonii. Oboje też, to artystyczne dusze. Chyba dlatego, tak dobrze się dogadują. Daniel – muzyk oraz Celina – artysta sztuk plastycznych to bohaterowie kolejnego odcinka naszego „gotowania”.  Dla Czytelników  portalu bochniazbliska.pl zdecydowali się przygotować risotto z leśnymi grzybami na winie. Gdy gotowali, pachniało w całym domu!


To był piękny zapach  leśnych grzybów, które zbierali w jednym z lasów pod Bochnią. Pachniało też czosnkiem i smażoną na maśle cebulką.

Spotkaliśmy się w domu rodzinnym Daniela. Spora, jasna kuchnia jest miejscem wielu „posiadówek” rodzinnych, ale nie tylko.


– Prowadzimy otwarty dom, często bywają u nas znajomi. Razem gotujemy, rozmawiamy i miło spędzamy czas – tłumaczy Daniel.


Przygotowują polskie dania, ale bywają też potrawy podpatrzone podczas zagranicznych wyjazdów. A oni sporo podróżują i to z tych wypraw przywożą nowe smaki.


-Na pewno nie trzymamy się jednak przepisów – mówi Celina projektantka, która ostatnio coraz częściej wraca do malowania. Jest absolwentką wiśnickiego plastyka, ukończyła też szkołę projektowania ubiorów. W jej stylizacjach chodzi między innymi Ania Rusowicz, znana polska piosenkarka.


Celina jest także mistrzynią lepienia pierogów. Najlepiej wychodzą jej „ruskie”. Przygotowuje też świetną pizzę lub makaron z pesto.
W kuchni  zawsze pilnuje, aby potrawy, które przyrządza, były zdrowe. Dlatego jak pizza, to są w niej także warzywa.

Do zdrowego stylu życia zachęca razem z Danielem także w krótkich filmikach zamieszczanych na  prowadzonym blogu. Tworzą go razem, w naturalny sposób mówiąc o rzeczach oczywistych, o których nie rzadko zwyczajnie zapominamy.

Daniel z wykształcenia inżynier dźwięku, niegdyś dziennikarz polonijnego radia w Nowym Jorku i Chicago, muzyk i jego żona Celina od kilku lat zawodowo są związani z Forever Living Products.

Organizują spotkania, szkolenia i konferencje dla tej bazującej na Aloe Vera  marki. Motywują ludzi do działania, ale też angażują w projekty, w których biorą udział. Są w tym dobrzy.

Odskocznią od pracy – którą zresztą bardzo lubią – są ich pasje i kuchnia.  Ta ich dopiero powstaje. Będzie centralnym miejscem budowanego właśnie domu. Z olbrzymim oknem na las i  miejscem do spotkań  oraz biesiadowania.

Risotto z leśnymi grzybami

• czosnek 2 ząbki

• 1 duża cebula

• pieczarki 5 sztuk

• grzyby suszone (podgrzybki brunatne lub borowiki) 20 gr

• masło 2/3 kostki

• ryż do risotto 400 gr

• białe wino wytrawne ok. 150 ml

 • rosół warzywny ok. 500  ml

 • parmezan starty 100 gr

• parmezan w kostce 20 gr

• bazylia 1 pęczek         

• pomidory suszone kilka sztuk (mogą być w zalewie)

• gałka muszkatołowa cała

• pieprz czarny grubo mielony

• sól

Przygotowujemy wcześniej bulion warzywny. Suszone grzyby gotujemy w wodzie w osobnym rondelku do momentu, gdy będą miękkie, potem  grubo kroimy. Czosnek i cebulę siekamy. Pieczarki  kroimy w plastry. Nagrzewamy garnek i roztapiamy 1/3 kostki masła.

Podsmażamy czosnek, cebulę, dodajemy pieczarki  i  pokrojone wcześniej grzyby leśne. Do garnka wsypujemy ryż i mieszamy, doprawiamy  pokrojonymi suszonymi pomidorami i dodajemy trochę pokrojonej bazylii. Danie podlewamy białym winem i mieszamy, dolewamy 100 ml bulionu warzywnego, całość mieszamy.

Doprawiamy połową startej gałki muszkatołowej. Podlewamy 150 ml bulionem warzywnym i mieszamy, doprawiamy solą i znów mieszamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze bulion – jeśli widzimy, że ryż bardzo szybko wchłania).

Dodajemy 1/3 kostki masła, tarty parmezan i mieszamy.  Na talerz wykładamy risotto, na wierzch dania układamy plastry parmezanu oraz dekorujemy  bazylią i suszonymi pomidorami.

Kliknij i dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Góra