Artykuł partnerski

Urządzanie kuchni – sprawdź, na jaki rodzaj kuchenki warto się zdecydować

Już na etapie projektowania domu lub przy renowacji mieszkania, warto zastanowić się jaką kuchenkę chcemy zamontować w naszej kuchni. Ważne jest również to, czy mamy podłączenie do gazu i prąd trójfazowy potocznie zwany siłą. Jeśli odpowiemy sobie na pytanie o typ zasilania możliwe, że ułatwimy sobie dokonanie wyboru, który rodzaj kuchni zamontować. Jeśli posiadamy i prąd trójfazowy i gaz musimy wybrać, czy wolimy tradycyjną kuchenkę na gaz, czy może wolimy płytę elektryczną lub indukcyjną? Jakie rozróżniamy typy kuchenek i na co zwrócić uwagę przy ich wyborze? Która się lepiej sprawdzi?

Kuchnia gazowa

Kuchenki gazowe są najczęściej występującym rodzajem kuchenek. Piekarnik i palniki zasilane są gazem ziemnym (czasami podłącza się również butle gazowe na propan lub propan-butan). Na ogół nie trzeba podłączać ich do prądu, także są dobrym rozwiązaniem, gdy mamy ograniczony dostęp do elektryczności (np. na działce). Na ogół w kuchence gazowej występują 4 palniki, w tym dwa duże, jeden średni i jeden mały. Do niewątpliwych zalet kuchenki gazowej należy ich stosunkowo niska cena, prosta konstrukcja, a co za tym idzie wysoka trwałość. Nie są jednak pozbawione minusów. Główną ich wadą jest długi czas nagrzewania się garnków, a przez to duża emisja spalin. Nie jest również najbezpieczniejsza wersja kuchenki, ponieważ w niesprzyjających okolicznościach lub z powodu niedopatrzenia może dojść do wybuchu.

Kuchnia elektryczna

W kuchenkach elektrycznych zamiast gazu jako źródło zasilania wykorzystuje się prąd elektryczny. Modele elektryczne są nieco bardziej wydajne i posiadają więcej opcji np. ustawienie czasu gotowania. Wiele dodatkowych funkcji posiada także piekarnik, a najchętniej wykorzystywanych jest opcja termoobiegu lub grilla. Ponadto kuchenki elektryczne mają nowocześniejszy design, co objawia się choćby płaską i gładką powierzchnią płyty, stąd idealnie wpisują się w stylistykę nowoczesnej kuchni. Płyta grzewcza podobnie jak w kuchence gazowej posiada na ogół cztery palniki o różnych rozmiarach. Przeważnie są to dwa duże palniki i dwa średnie. Nie da się ukryć, że minusem kuchni elektrycznej jest duże zużycie prądu, który do tanich nie należy. Jeśli zatem zdecydujemy się na zakup kuchni elektrycznej, warto dopłacić kilkaset złotych do urządzenia o najwyższej klasie energooszczędności, czyli A+++ lub A++. Jeśli brakuje nam środków na ten cel, możemy skorzystać z kredytu gotówkowego i cieszyć się piękną i oszczędną kuchenką.

Kuchnia mieszana

Występują również kuchenki mieszane, czyli gazowo – elektryczne, w których palniki są na gaz, a piekarnik na prąd. Takie urozmaicenie zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła w piekarniku i zastosowanie wielu przydanych funkcji takich jak termoobieg, który jest nieosiągalny w przypadku zastosowania gazu. Kuchenki mieszane są nieco droższe od kuchenek gazowych, ale posiadają znacznie więcej funkcji np. automatyczne zapalarki przy palnikach, elektryczny wyświetlacz możliwość nastawienia czasomierza.

To, jaką kuchenkę wybierzemy, w dużej mierze zależy od tego, jakie źródła media mamy podłączone w naszej kuchni. Kolejna kwestia to nasze osobiste preferencje pod względem i wyglądu i funkcjonalności urządzenia. Niektóre osoby nie lubią gotować na kuchence elektryczne i preferują gazowe. Niektórzy zupełnie nie korzystają z piekarnika, więc dopłacanie za niewykorzystane funkcje piekarnika elektrycznego wydają się zbędne.

Góra