Zespół Szkół w Czchowie
im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego
ul. Sądecka 187
32 – 860 Czchów
tel/fax 14 68 43 230, 14 66 36 506
e-mail: zespolszkol187@op.pl
www.zsczchow.pl
Zespół Szkół w Czchowie to jedna z najnowocześniejszych placówek oświatowych Powiatu Brzeskiego. Doskonała baza dydaktyczna, pełnowymiarowa hala sportowa i przestronne pracownie do zajęć teoretycznych i praktycznych – umożliwiają zdobywanie wiedzy i umiejętności praktycznych. Wykwalifikowana, energiczna kadra zapewnia nie tylko wspaniałe wyniki, ale również tworzy niesamowity, rodzinny klimat tego miejsca.
W tym roku Szkoła uzyskała Srebrną Tarczę w Ogólnopolskim Rankingu PERSPEKTYWY 2020 w kategorii Najlepsze Technika w Polsce.
OFERTA EDUKACYJNA
Liceum Ogólnokształcące (4-letnie)
Przedmioty rozszerzone: geografia, język angielski
Nauka w klasie przygotowuje:
- do zdawania egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym z geografii i języka angielskiego,
- do studiów na kierunkach akademickich, uniwersyteckich i politechnicznych, tj.: ekonomia, marketing i zarządzanie, finanse i rachunkowość, geografia, filologia angielska, hotelarstwo turystyka i rekreacja,
- kształcenie odbywa się także na poziomie 4-letniego Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych absolwenci (Zasadniczej Szkoły Zawodowej i Branżowej Szkoły Zawodowej I stopnia są przyjmowani bezpośrednio do II klasy).
Technik Informatyk ( technikum 5-letnie)
Przedmiot rozszerzony: język angielski
Zakres kompetencji zawodowych absolwenta:
- montowanie oraz eksploatacja systemów komputerowych i urządzeń peryferyjnych,
- wykonywanie i eksploatacja sieci komputerowych,
- projektowanie, tworzenie, administracja i użytkowanie baz danych,
- projektowanie aplikacji internetowych,
- projektowanie, tworzenie i administracja stronami WWW i systemami zarządzania treścią.
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych (technikum 5-letnie)
Przedmiot rozszerzony: język angielski
Zakres kompetencji zawodowych absolwenta:
- produkcja potraw i napojów
- ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie,
- sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
- planowanie żywienia, z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
- organizowanie żywienia i produkcji gastronomicznej,
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych.
Technik Ekonomista (technikum 5-letnie)
Przedmiot rozszerzony: język angielski
Zakres kompetencji zawodowych absolwenta:
- organizowanie pracy biurowej i prowadzenie dokumentacji,
- prowadzenie sprzedaży krajowej i zagranicznej,
- sporządzanie biznesplanu,
- prowadzenie dokumentacji kadrowej pracowników,
- rozliczanie wynagrodzeń oraz rozliczanie świadczeń pozapłacowych,
- prowadzenie rozliczeń z kontrahentami, bankami, urzędem skarbowym i ZUS.
Branżowa Szkoła I stopnia (3-letnia)
KLASA KUCHARZ
Kształcenie teoretyczne i praktyczne odbywa się w szkole. Zakres kompetencji zawodowych absolwenta:
- sporządzanie potraw i napojów zgodnie z prawem żywnościowym i systemami zarządzania jakości,
- posługiwania się narzędziami, sprzętem i urządzeniami w produkcji gastronomicznej, ekspedycji potraw i napojów.
KLASA WIELOZAWODOWA dla młodocianych pracowników
Uczeń wybiera zawód zgodnie ze swoimi zainteresowaniami. Warunkiem przyjęcia do szkoły jest dostarczenie zaświadczenia o przyjęciu na zajęcia praktyczne w wybranym przez ucznia zakładzie pracy.
- Uczniowie zdobywają w szkole wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących.
- Umiejętności praktyczne uczniowie doskonalą w zakładach pracy, natomiast wiedzę teoretyczną z przedmiotów zawodowych zdobywają na kursach dokształcających.