W niedzielę 24 lipca na bocheńskim Rynku zaplanowano Małopolski Festiwal Smaku. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 12 i potrwa do 20. W programie degustacje potraw, prezentacja ekologicznych producentów żywności z Małopolski. Będzie też quiz wiedzy o Małopolsce, gry, konkursy i zabawy dla dzieci. Na zakończenie zaplanowano koncert Mateusza Ziółko.
Bochnia będzie kolejnym przystankiem Małopolskiego Festiwalu Smaku imprezy organizowanej przez Województwo Małopolskie. W tym roku wydarzenie to odbyło się już w Krakowie oraz w miniony weekend w Trzebini w powiecie chrzanowskim.
Smażone kromki chleba prądnickiego z bryndzą, malinami, borówkami i miodem, maczanka krakowska z dużymi okruchami i ziemniakami w zielonym towarzystwie, prażonki po polańsku z kaszą pęczak, włoszczyzną i wędzonymi żeberkami – to tylko niektóre smakołyki, które przygotował w niedzielę Andrzej Polan dla uczestników tamtejszego festiwalu.
A co się będzie działo w Bochni?
Także będzie wspólne gotowanie pod okiem Andrzeja Polana, znanego kucharza, autora książki „Doradca Smaku 3” oraz restauratora, degustacje potraw i wyrobów tradycyjnych. W planach jest także prezentacja ekologicznych producentów żywności z Małopolski. Będzie też quizu wiedzy o Małopolsce, gry, konkursy i zabawy dla dzieci. A na finał koncert Mateusza Ziółko.
Artysta gości w solnym grodzie nie po raz pierwszy. Tutaj zresztą nagrywał teledysk do utworu „W płomieniach”.
W ramach festiwalu zaplanowano także oficjalnie otwarcie zrewitalizowanego Rynku.