Wydarzenia

DRWINIA. Bezpieczniej podczas powodzi! W gminie zostaną wybudowane stanowiska pomp mobilnych

- REKLAMA -

RZGW w Krakowie i gmina Drwinia podpisali porozumienie dotyczące budowy stanowisk pomp mobilnych. To rozwiązanie obniży ryzyko podtopień terenów w gminie Drwinia.

W urzędzie gminy Drwinia podpisano porozumienie pomiędzy Regionalnym Zarządem Gospodarki Wodnej w Krakowie a gminą ws. budowy stanowiska trzech pomp mobilnych jako elementu  wzmocnienia systemu zarządzania kryzysowego. Mobilne stanowiska pompowe zlokalizowane będą na terenie gminy Drwinia w Grobli nad Wisłą, w Drwini i Świniarach nad Drwinką.

Wykonanie stanowisk pomp mobilnych będzie wymagało m.in. utwardzenia dróg dojazdowych, utwardzenia placów manewrowych, podniesienia rzędnych terenu w miejscu planowanego placu oraz dróg dojazdowych, ubezpieczenia skarpy odpowietrznej wału przeciwpowodziowego, ubezpieczenia skarp i dna cieku na górnym stanowisku śluzy wałowej, wykonania schodów technologicznych.

2023.09.29 Drwinia 0

Gmina Drwinia położona jest w dolinie rzeki Wisły. Jej specyficzne usytuowanie w widłach Wisły, Raby oraz Drwinki niesie za sobą ryzyko występowania cyklicznych zagrożeń związanych z podtapianiem terenów znajdujących się w dolinie, szczególnie w sytuacji utrzymywania się wysokich stanów wody na rzece Wiśle. Spowodowane jest to utrudnionym odpływem wody przez przepusty (śluzy) wałowe z terenów znajdujących się poza obwałowanymi odcinkami rzek.

Sytuacja taka występuje na terenie gminy przy każdym wezbraniu i oznacza zagrożenie podtapianiem domostw mieszkańców oraz zalewaniem upraw, co generuje straty powodziowe.

Największe straty powodziowe notowano na terenie gminy Drwinia podczas dużych powodzi, takich jak choćby w 2010 roku

Wartość zadania to koszt prawie 3 mln zł. Finał inwestycji zaplanowano na 2025 rok.

Kliknij i dodaj komentarz