- REKLAMA -
- REKLAMA -
Wydarzenia

Brzeski Jarmark Wielkanocny – ZDJĘCIA

Fot. UM w Brzesku

Były domowe wypieki, tradycyjne wędliny, a także mnóstwo świątecznych ozdób. W Niedzielę Palmową na brzeskim Rynku odbył się III Brzeski Jarmark Wielkanocny.

Wszystko rozpoczęło się na głównym placu miasta od poświęcenia przez księdza proboszcza Józefa Drabika wielkanocnych palm, po czym – zgodnie z tradycją – ruszyła procesja w kierunku kościoła pw. NMP Matki Kościoła i św. Jakuba Apostoła. Tuż po mszy świętej odbyły się wszystkie wydarzenia przewidziane w programie tegorocznego Jarmarku. 

Jak zwykle, dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs na najwyższą palmę wielkanocną. Ocenie poddane zostało prawie trzydzieści palm wykonanych przez indywidualnych autorów, rodzeństwa, a nawet całe rodziny. I właśnie najwyżej oceniona została praca zespołowa wykonana przez rodzinę Wojciechowskich. Nagrody dla twórców najlepszych prac ufundowane zostały przez Urząd Miejski, a wręczał je burmistrz Tomasz Latocha, który na płycie Rynku złożył wszystkim mieszkańcom gminy Brzesko świąteczne życzenia.

Najmłodsi uczestnicy Jarmarku po raz kolejny mogli wspólnie kolorować olbrzymie jajka wielkanocne. Chęć wykonania kolorowych pisanek była w nich tak wielka, że organizatorzy zmuszeni zostali do przyśpieszenia pory rozpoczęcia tego punktu programu.   

Gościem specjalnym wydarzenia był Zbigniew Kurleto, znakomity kucharz, prezes małopolskiego oddziału Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników, były wieloletni szef kuchni w legendarnym krakowskim Wierzynku. Na niedzielę palmową w Brzesku zorganizował pokaz gotowania tradycyjnego wielkanocnego żurku, okraszając swoją prezentację wieloma ciekawostkami i fachowymi poradami dotyczącymi sztuki kulinarnej.

Atrakcyjne stoiska na Jarmark przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich z Jasienia, Mokrzysk, Okocimia, Poręby Spytkowskiej, Sterkowca, a także KGW „Tradycja” z Jadownik, „Wisienki Trzymamy Się Razem” z Wokowic i „Stanisławianki” ze Szczepanowa.

Bogata była też lista wystawców proponujących wielkanocne potrawy, wędliny i wyroby garmażeryjne oraz świąteczne ozdoby. Swoje produkty prezentowały:  Maliny znad Kisieliny – Renata Nasiadka, Leszczyński Spichlerz, Pracownia Florystyczna Przesadzone – Aleksandra Habela, Ewa i Marian Babiczowie, Anna Świątkowska, Ewelina Libera, Elżbieta Miszkinis, Antoni Osmęda, Kamil Stachurski, Pyrki u Gicków – Teresa Gicala, Fabryka Uniesień Izabela Trzaska, Wender – Mieczysław Węglicki, Wojciech Lwowski, Restauracja Rzym, Wooden Chic – Anna Motyka-Kulpa, Kawowe Love – Dorota Kwiecień, Projekt Ciacho By Natalie – Natalia Ropek, Alfred Szuba, Ewa Weichert i Maria Kruszyna oraz Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Złotej.

Po raz pierwszy podczas Jarmarku pojawiły się stoiska ze starociami. Kolekcje antyków prezentowały Renata Kawa i Agnieszka Sumara.

Jarmarczne stragany, już od pierwszych chwil po ich uruchomieniu, oblegały spore grupy kupujących. Niektóre stoiska już po kilku godzinach zostały niemal w całości opustoszone, co najlepiej świadczy o sporym zainteresowaniu, jakim cieszą się jarmarki wielkanocne organizowane już od trzech lat przez Urząd Miejski i Miejski Ośrodek Kultury. Organizatorom przed, w trakcie i po zakończeniu jarmarku pomagali druhowie z jednostek Ochotniczej Straży Pożarnej z Bucza, Mokrzysk i Poręby Spytkowskiej. Perfekcyjna organizacja i przyjazna atmosfera sprawiły, że nawet niezbyt przychylna tego dnia pogoda nie była w stanie zepsuć przedświątecznego nastroju uczestnikom Jarmarku.

Kliknij i dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

- REKLAMA -
Góra