– Zdrowe i wartościowe posiłki są ważnym elementem leczenia, dlatego mając na uwadze naszych pacjentów, ale też personel zdecydowaliśmy się na tę inwestycję – mówił Jarosław Kycia, dyrektor szpitala podczas otwarcia kuchni w Szpitalu Powiatowym w Bochni. Inwestycja, która trwała kilka miesięcy kosztowała ponad 2,5 mln złotych.
Zdecydowaną cześć tej kwoty pochłonęły prace budowlane. W ramach modernizacji wykonywanej na podstawie projektu bocheńskiej firmy Invest-Solid wymienione zostały wszystkie instalacje w tym także wentylacyjna, a także wewnętrzna stolarka.
Realizacja inwestycji przez firmę Dom-Plast z Radziszowa nie była prosta, bowiem kuchnia nie została zamknięta, przez cały czas były w niej przygotowywane posiłki dla pacjentów. Zadanie musiało być podzielone na kilka etapów.
Co zrobiono? W ramach inwestycji wyburzono istniejące ściany działowe i wybudowano nowe. To doprowadziło do efektywniejszego wykorzystania 370 metrów kwadratowych i zagospodarowania tego miejsca na nowo. W efekcie powstała między innymi nowa sala konferencyjna.
– Zmodernizowana kuchnia robi wrażenie. Gdy zobaczyłem ją rok temu, przypominała czasy „poprzedniej epoki”. Nie mieliśmy wątpliwości, że to zadanie trzeba wesprzeć, dlatego zrobiliśmy to przekazując ponad milion złotych. To zresztą kolejna inwestycja w szpitalu wsparta przez Zarząd Powiatu, który w ten sposób realizuje złożone mieszkańcom obietnice – podkreślał podczas uroczystego otwarcia starosta.
Modernizacja to także nowe wyposażenie kuchni w między innymi piece konwekcyjno-parowe, które dostarczyła bocheńska firma Estramo. Sprzęt ten pozwoli na przygotowywanie jeszcze zdrowszych posiłków. Kuchnia w Szpitalu Powiatowym w Bochni przygotowuje codziennie około 200 obiadów.
Podczas spotkania dyrektor i starosta podziękowali wszystkim, którzy wsparli to zadanie. Podziękowania otrzymali: Jarosław Marszałek właściciel firmy PHU Dom-Plast z Radziszowa, Renata Plewniak Kierownik Działu Żywienia, dietetyk Szpitala Powiatowego w Bochni, Agnieszka Kozub właścicielka firmy Estramo z Bochni, Jan Komasa Kierownik Działu Techniczno-Gospodarczego w Szpitalu Powiatowym w Bochni, Magdalena Walosek zastępca Kierownika Działu Techniczno-Gospodarczego w Zakresie Żywienia w Szpitalu Powiatowym w Bochni, Marta Dziedzic Kierownik Działu Zaopatrzenia i Zamówień Publicznych w Szpitalu Powiatowym w Bochni, Andrzej Makowiec Inspektor Nadzoru w Szpitalu Powiatowym w Bochni, Jolanta Korbut Główna Księgowa, Kierownik Działu Ekonomiczno-Finansowego w Szpitalu Powiatowym w Bochni i Jacek Krawczyk współwłaściciel firmy Invest-Solid S.C.
Kika
10 lipca 2020 godzina 22:49
Kuchnia piękna ale o 10lat za późno, a podziękowania dla pseudo dietetyczki tylko potwierdza że nie macie pojęcia co robicie.
Paweł M
11 lipca 2020 godzina 16:00
Po co ta obraza?
Kika
12 lipca 2020 godzina 19:34
To nie jest obraza, sama prawda. Nie wiesz nie znasz się po co komentujesz
Pająk
10 lipca 2020 godzina 23:11
Pan Korta zjadł sam całego torta
Glizda
11 lipca 2020 godzina 14:08
Bardzo podobno lubi mocną kawe i ciasto
Pacjent
11 lipca 2020 godzina 17:38
Tylko planowanych zabiegow jak nie bylo tal nie ma.żal.
Eugeniusz Konieczny
11 lipca 2020 godzina 12:49
Ze wszech miar potrzebna inwestycja. Gratuluję Dyrektorowi Szpitala wielkiej determinacji w podejmowaniu kolejnych przedsięwzięć inwestycyjno remontowych. Życzę dalszego powodzenia w kierowaniu szpitalem i pełnego, jak dotychczas, zaufania, że strony Zarządu Powiatu.
Pacjent
12 lipca 2020 godzina 13:41
No jak miseczki to i o zupie zapomnieli….
Anonim
21 stycznia 2022 godzina 20:43
Inne też
Aga
11 lipca 2020 godzina 19:11
Szkoda że o miseczkach zapomnieli
pacjent
21 stycznia 2022 godzina 15:27
wszystko ok. ale na SORZE czeka się po 5 do 7 godzin masakra można wykitować
bj
21 stycznia 2022 godzina 21:34
Szczególne wrażenie robi ta 6-cio osobowa obsługa kuchni.