Dobór odpowiednich garnków pozwala przygotowywać ulubione potrawy dla całej rodziny! Inwestycja w odpowiednie naczynia sprawi, że łatwiej uwolnić będzie kulinarną kreatywność i eksperymentować z przepisami. Jakie garnki wybrać? To zależy od tego, jakie dania najczęściej przygotowujemy. Dobrze jednak postawić na takie, które nadają się do pieczenia. Dlaczego? Pora przyjrzeć się korzyściom z pieczenia w garnku i zastanowić się, jakie naczynia będą odpowiednie!
Garnek do pieczenia – dlaczego warto?
Korzystanie z garnka do pieczenia ma wiele zalet. Do najważniejszych należy oszczędność czasu: potrawy, którą najpierw trzeba ugotować, a potem upiec, nie trzeba przekładać z jednego naczynia do drugiego. To duża wygoda podczas przygotowywania ulubionych dań, nie mówiąc już o tym, że na pozmywanie jednego garnka potrzeba znacznie mniej czasu. Nie ma co ukrywać – doczyszczenie garnków nie należy do łatwych zadań: dlatego jeśli można wyeliminować kolejne trudne do umycia naczynie z rozkładu codziennych obowiązków, większość osób takiemu pomysłowi przyklaśnie.
Garnek do pieczenia to nie tylko oszczędność czasu, ale również miejsca. Docenią to zwłaszcza właściciele kompaktowych kuchni lub aneksów kuchennych. Mniej naczyń używanych na co dzień w kuchni oznacza mniej elementów do przechowywania w szafkach.
Jak widać, jest wiele argumentów za tym, by zdecydować się na garnek do pieczenia. Jaki wybrać? Możliwości jest sporo! Wiele zależy bowiem od tego, z jakiego rodzaju kuchni korzystamy na co dzień. Garnek na indukcję, który jednocześnie nadaje się do pieczenia? Są takie dostępne na rynku! Grunt, to sprawdzać, z jakiego materiału wykonane są naczynia.
Jakie garnki do pieczenia?
Szukając garnków do pieczenia, trzeba zwrócić uwagę na wiele aspektów. Przede wszystkim na to, z czego zostały wykonane. Do piekarnika nadają się garnki żeliwne i ze stali nierdzewnej. Dobrze tutaj zaznaczyć, że nie można korzystać z naczyń wyposażonych w elementy, które nie są odporne na działanie temperatury. Najczęściej to plastikowe uchwyty – ale nie tylko.
Rozglądając się za idealnym garnkiem do pieczenia, nie sposób nie wspomnieć o rozmiarach naczynia. Takie naczynie powinno swobodnie mieścić się w piekarniku – co przy głębokich garnkach często jest niemożliwe. Nic więc dziwnego, że najpopularniejszym naczyniem do zapiekania jest brytfanna. Oprócz gotowania, duszenia, a nawet smażenia, umożliwia przygotowanie potraw w piekarniku – i jest dostosowana do tego kształtem oraz wielkością. Przypomina prostokątny, niski garnek z przykrywką. Świetnie sprawdza się do przygotowania wielu potraw i jest niezwykle uniwersalnym naczyniem.
Garnki do pieczenia – polecane modele
Chociaż w ofercie czołowych producentów naczyń znajdziemy wiele przykładów garnków uniwersalnych, nadających się zarówno do gotowania, jak i zapiekania w piekarniku, wśród polecanych modeli skupimy się na brytfannach. To w końcu najlepsze urządzenia do tego, by gotować i piec! Jakie modele są warte uwagi? Oto nasza lista!
- GERLACH Granitec 32 cm – naczynie z powłoką odporną na zarysowania i pokrywką wykonaną ze szkła hartowanego. W piekarniku może być stosowana do temperatury 200 stopni Celsjusza. Świetnie sprawdza się w różnych rodzajach kuchenek, w tym również indukcyjnych. Warto również podkreślić elegancki design tego garnka, który docenią miłośnicy nowoczesnych kuchni.
- AMBITION 80077 Magnat – kolejna atrakcyjna wizualnie propozycja. Brytfanna wykonana jest z aluminium, ma grube, stalowe dno. Warto podkreślić, że aby jeszcze lepiej rozprowadzała ciepło, cała jej powierzchnia została pokryta szwajcarską powłoką nieprzywierającą ILAG Premium. Jest ona również odporna na zarysowania. To rozwiązanie 2 w 1 – można więc go używać jako brytfanny z pokrywą lub jako dwóch zupełnie oddzielnych naczyń. Podobnie jak garnek powyżej, sprawdzi się przy wielu rodzajach kuchni, w tym indukcyjnych.
- AMBITION 22873 Loft – naczynie pokryte wewnątrz nieprzywierającą powłoką Qualum Basic Stone Edition. Dzięki antypoślizgowym uchwytom łatwo przenosić urządzenie z kuchni do piekarnika – i odwrotnie. W zestawie otrzymamy pokrywę ze szkła hartowanego z otworem pary. Sprawdzi się przy każdym typie kuchni, w tym indukcji.
Garnki w sklepie MediaMarkt to duży wybór naczyń do gotowania, ale również takich, które nadają się do zapiekania w piekarniku. Dobrze postawić na takie rozwiązanie, jeśli zależy nam, by w kuchni spędzać mniej czasu, nie idąc na kompromisy w kontekście przygotowywania ulubionych potraw dla całej rodziny!