Jak podpatrywać to tylko najlepszych! O podzielenie się pomysłem na danie, którym można by było dodatkowo wzbogacić kolację wigilijną, poprosiliśmy Pawła Kras, laureata prestiżowego konkursu L`Art de la Cuisine Martell, a od siedmiu lat szefa kuchni w Restauracji Pałacu Goetz w Brzesku. Mistrz zdradził nam autorski przepis na pierogi z nadzieniem z czarnej soczewicy, suszonej śliwki i mango. Koniecznie spróbujcie: są rewelacyjne!
Jest to zupełnie nowe danie.
– Chciałem wprowadzić coś nowego, bazując jednak na smakach kojarzonych ze świętami, czyli polską suszoną śliwką i skórką pomarańczy – tłumaczy szef kuchni ekskluzywnej restauracji.
Pierogi z soczewicą, suszoną śliwką i mango były jednym z dań zamawianych na święta przez klientów restauracji, znajdą się także w tym roku na wigilijnym stole, podczas rodzinnej kolacji w domu Pawła Krasa. Będzie ją przygotowywał sam. Od dawna ma już wszystko zaplanowane. Samo gotowanie zostawia jednak na Wigilię, aby wszystko było świeże.
– Gotowanie to moja pasja, absolutnie mnie nie męczy, wręcz przeciwnie relaksuje – podkreśla.
Paweł Kras zaplanował, że ugości swoich bliskich zarówno barszczem białym jak i czerwonym z uszkami. Będzie też halibut i karp podawane z risotto grzybowym z dodatkiem suszonej kapusty. W planach są też pierogi „ruskie” oraz z nadzieniem z kapustą i grzybami. Na stole znajdą się także krokiety, kompot z suszu i kutia.
Paweł Kras kulinarną karierę rozpoczynał w renomowanej krakowskiej „Ancorze” u boku Adama Chrząstowskiego. Z brzeskim Pałacem Goetz jest związany od siedmiu lat. W restauracji przekształca oblicze prostych dań w wyjątkowe i niespotykane kompozycje smakowe. Karta dań w tym miejscu wymieniana jest dwa razy do roku.
PRZEPIS
Składniki na farsz z soczewicy i śliwki
- 200 g belugi (czarnej soczewicy)
- 100g suszonej śliwki
- 1 pomarańcz
- 1 łyżka miodu
- 50 g chutneya z mango (można zastąpić świeżym mango z dodatkiem jednej papryczki chili)
- 50 g masła
- 100 ml wina (czerwone wytrawne)
- sól do smaku
Składniki na ciasto na pierogi
- 500 g mąki pszennej typ. 500
- 275 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżeczka soli
Do podania
- świeża kolendra
Farsz:
Wypłukać soczewicę w zimnej wodzie. Wsadzić do garnka, zalać wodą na centymetr ponad soczewicę. Lekko osolić. Gotować do miękkości około 25 minut. W międzyczasie śliwki pokroić w cienkie paski i podsmażyć na maśle, podlać czerwonym winem. Dusić do miękkości. Po ugotowaniu soczewicy połączyć oba składniki (wychłodzone). Następnie dołożyć sok i skórkę z pomarańczy, doprawić miodem, solą i chutneyem z mango. Farsz w ostatecznym rozrachunku powinien być słono słodki z przeważającą nutą śliwki.
Ciasto:
Do mąki dodać sól i dolać gorącej wody z olejem. Wyrobić ciasto. Rozwałkować je na około 4 mm i wycinać w nim okręgi szklanką lub ringiem (ok. 6-7 cm). Nakładać farsz i kleić według własnych preferencji i umiejętności J. Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody na około 6 minut. Podawać ze świeżą, posiekaną kolendrą.
Piotr
24 grudnia 2020 godzina 07:20
Danie przede wszystkim powinno sycyć a nie wyglądać ponieważ taka jest idea jego istnienia. Gdy mam ochotę oglądać coś pięknego idę do galerii sztuki a nie do restauracji więc jak dla mnie to po prostu przerost formy nad treścią.
cała prawda
25 grudnia 2020 godzina 18:34
ano tak teraz to wygląda,duzy talerz nakickane i nakapane a jedzenie drogie i nie do pojedzenia i sytosci …
Beata M
26 grudnia 2020 godzina 21:23
Zaskakujące połączenie składników.Na pewno spróbuję gdyż znam fantastyczne kompozycje smakowe pana Pawła Krasa.Nareszcie coś nowego w temacie pierogów.Brawo!!!Pozdrawiam całą ekipę Pałacu Goetz.