Wszelkie formy białka w proszku od wielu lat są najchętniej wybieranymi suplementami diety sportowców i osób aktywnych fizycznie. Uzupełniają niedobory tego składnika w diecie i mają na celu przyspieszanie budowania masy mięśniowej. Jak to działa w praktyce i co warto wiedzieć o przyjmowaniu białka? Przeczytaj poniższy artykuł!
Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, z pewnością interesuje Cię temat świadomej suplementacji, dzięki której wesprzesz kondycję, zdrowie stawów, wydolność i samopoczucie oraz udoskonalisz sylwetkę. Przykładem takiego produktu jest białko w proszku. Poznaj je nieco bliżej!
Jakie białko w proszku wybrać?
Istnieje wiele form suplementów białkowych, jednak podstawowy podział wyszczególnia: koncentrat, hydrolizat i izolat białka. Koncentrat powstaje z serwatki mleka poddanej łagodnym formom filtracji. Zawiera około 70-80% czystego białka i jest najtańszą wersją. Izolat ma czystszy profil składników, wyróżnia się przy tym minimalną zawartością laktozy. Ma w składzie powyżej 80% czystego białka. Z kolei hydrolizat może zawierać nawet 99% czystego białka, przeznaczony jest dla sportowców i osób systematycznie trenujących.
Jak działa białko w proszku i czy jest potrzebne?
Białko w proszku to tak naprawdę cząsteczki proteinowe, które występują również w każdym ludzkim organizmie, budując kości, stawy, mięśnie, skórę i wszystkie inne narządy. Ich dostarczanie wraz z dietą czy suplementami jest niezbędne, aby zachować wytrzymałość, stabilność i integralność tych tkanek. Zazwyczaj dzienne zapotrzebowanie na białko pokrywane jest wraz z dietą, jednak jeśli jesteś osobą trenującą, te potrzeby wyraźnie się zwiększają. Wówczas dobrym pomysłem jest sięgnięcie po białko w proszku, jako że podaż wraz z posiłkami jest już niewystarczająca.
Białko w proszku wspomaga naprawę uszkodzonych podczas treningu mikrowłókienek mięśniowych, ponieważ jest podstawowym składnikiem budulcowym mięśni, niezbędnym do ich szybkiej regeneracji. Dodatkowo stymuluje przyrost nowych włókien, przez co mięsień zwiększa swoją objętość. To ważne zwłaszcza w przypadku osób trenujących siłowo, choć nie tylko. Właściwa podaż białka wspomaga odchudzanie poprzez regulację metabolizmu i zmniejszanie napadów głodu.
Przekonaj się, czym są przedtreningówki i dlaczego się je stosuje?
Jak suplementować białko w proszku?
Najczęściej białko w proszku przyjmuje się po treningu – nie musi to być bezpośrednio po jego zakończeniu, ponieważ mięśnie będą potrzebować podaży białka przez kolejnych kilka godzin. Z powodzeniem można spożyć odżywkę białkową po powrocie z treningu do domu. To właśnie po wysiłku zapotrzebowanie mięśni na składniki budulcowe jest największe. Wystarczy zmieszać proszek z wodą i wypić, choć równie dobrze można dodawać go do wypieków, owsianek, naleśników, gofrów, koktajlów owocowo-warzywnych, aby urozmaicać swoją dietę. W pozostałe dni białko zastosuj wtedy, gdy upewnisz się, że nie pokryjesz zapotrzebowania na niego posiłkami.