PRZEPROSINY:
Jan Truś przeprasza Marka Bzdeka za to, że w dniu 15 marca 2024 r. podczas konferencji prasowej przekazał nieprawdziwe informacje, co do kwoty wydatkowanej z budżetu Gminy Bochnia na wynagrodzenia wójta, zastępcy, skarbnika i sekretarza Gminy Bochnia, zarzucając przy tym Wójtowi Gminy Bochnia Markowi Bzdekowi rozrzutność, podczas gdy przekazane podczas konferencji dane dotyczące zarobków w/w osób obejmowały również wynagrodzenia współmałżonków zastępcy wójta oraz skarbnika, niezatrudnionych w Gminie Bochnia, czym wprowadził wyborców w błąd oraz naruszył dobra osobiste Wójta Gminy Bochnia Marka Bzdeka.

Wydarzenia

Brzesko. W Pałacu Goetz wyjątkowa kolacja przygotowana przez pięciu najlepszych szefów kuchni w Polsce

W najbliższy piątek 22 listopada w niezwykłym miejscu jakim jest Pałac Goetz gotować będzie pięciu najlepszych szefów kuchni w Polsce. Przygotują siedem dań inspirowanych smakami Przedgórza.

Pomysłodawcą tego kulinarnego wydarzenie jest Paweł Kras, szef kuchni w Pałacu Goetz. Inspiracją książka kucharska wydana przez Stowarzyszenie Kwartet na Przedgórzu.

– Ta książka to spis lokalnych potraw, z których słynie nasz region. Zawiera dania przygotowywane przez nasze babcie, prababcie bardzo charakterystycznego dla tego terenu – mówi Katarzyna Pacewicz-Pyrek, skarbnik Stowarzyszenia Kwartet na Przedgórzu.

Mistrzowie kuchni, którzy przygotują kolację będą się jednak tylko inspirować książką i zawartymi w niej przepisami.

– Przyrządzimy autorskie potrawy nawiązujące do „Smaków Przedgórza”. Będą to jednak nasze własne kompozycje – mówi Paweł Kras, któremu przypadnie w udziale przygotowanie trzech różnych potraw, pozostali mistrzowie zaserwują po jednym wyjątkowym daniu.

Podczas całego wieczoru zostanie zaserwowane w sumie siedem dań. Całe to wydarzenie będzie miało piękną muzyczną oprawę. Nie braknie też doskonałego wina. Spotkanie rozpocznie się o godzinie 19. Wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.

Kto będzie gotował?

Paweł Kras – gospodarz wydarzenia – szef kuchni Pałacu Goetz swoją pasję do gotowania szlifował od najmłodszych lat w wielu znakomitych krakowskich restauracjach pod okiem uznanych szefów kuchni.

Jego potrawy stanowią finezyjne połączenie niezapomnianego smaku z zaskakującym wyglądem. Paweł jest zwycięzcą prestiżowego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cusine Martell. Umiejętnie łączy tradycyjną kuchnię z nowoczesnymi metodami gotowania, dzięki czemu nawet najprostsze dania stają się wyjątkowe.

Witold Iwański – Ambasador marki Gaggenau i Szef Roku 2018 Gault&Millau.

Jeden z najbardziej znanych polskich szefów kuchni. W 2013 wraz z zespołem restauracji Aruana wygrał prestiżowy konkurs Wine & Food Noble Night – w każdej kategorii. W 2014 odznaczony tytułem „Młody Talent” przez przewodnik Gault&Millau Polska. Pracował w najlepszych restauracjach, m.in. dwugwiazdkowej Franzen w Szktokholmie i dwugwiazdkowej Maaemo w Oslo.

Łukasz Cichy – Kunsztu kulinarnego uczył się pod okiem najbardziej znanych i cenionych polskich Szefów Kuchni: Adama Chrząstowskiego, Andrzeja Polana i Roberta Sowy.

Dziś sam jest szefem kuchni renomowanej krakowskiej restauracji Biała Róża. Niezwykłe połączenie pasji i miłości do gotowania oraz wiedzy, doświadczenia i skromności w jednej osobie. Jest prawdziwym poszukiwaczem smaków, łowcą aromatów, odkrywającym dawne receptury oraz finalistą polskich i zagranicznych konkursów kulinarnych. Jego dużym osiągnięciem jest I miejsce w X Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cusine Martell 2012 i nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski. Dwa lata temu Gault&Millau Polska nominował go tytułu Młody Talent, a rok wcześniej uznany został za Szefa jutra regionu Małopolska. Podkarpacie. Bieszczady i Górny Śląsk.

Paweł Kras – Wszystko zaczęło się od programów kulinarnych Karola Okrasy. Paweł jest szefem kuchni w restauracji „Bottiglieria 1881” na krakowskim Kazimierzu, wyróżnionej w przewodniku Michelin.

Jak sam mówi to jego drugi dom. Istotne są dla niego świadomość i wiedza dotyczące składników i produktów, których na co dzień używa. Sam zbiera i przerabia, a później podaje swoim gościom różne skarby natury, m.in. czarny bez czy pędy sosny. Wdzięcznym dla niego produktem jest natka pietruszki, pieczarki i gęsie żołądki. Zbieżność imienia i nazwiska z szefem kuchni Pałacu Goetz jest przypadkowa, mimo, że panowie znają się i współpracują od wielu lat.

Marcin Sołtys – Jest laureatem Złotego Ślimaka Slow Food Polska oraz wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych.

Odbył również szkolenie w Instytucie Paul’a Bocuse’a w Lyonie. Gotował między innymi dla prezydentów Polski, Niemiec, Bułgarii oraz USA. W 2019 roku uzyskał nominację na Szefa Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau. Jest szefem restauracji Filipa18 | FOOD | WINE | ART w Krakowie.

Więcej informacji na temat wydarzenia: http://palacgoetz.pl/smaki-przedgorza/

Kliknij i dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Góra