Remont kuchni w Szpitalu Powiatowym w Bochni obejmuje także wymianę sprzętu do przygotowywania posiłków. Do kuchni trafią dwa nowoczesne piece konwekcyjno-parowe. A to oznacza, że zdecydowanie poprawi się jakość serwowanych posiłków.
O zaletach przygotowywania posiłków w takich piecach mówił podczas spotkania w szpitalu – Dawid Domin, doradca kulinarny, ale też praktykujący kucharz.
– Możemy w ten sposób przygotować zdrowe posiłki z zachowaniem ich stuprocentowych wartości odżywczych. Co ciekawe w takim piecu jednocześnie przygotowujemy kilka potraw – zapewniał Dawid Domin.
Podczas prezentacji serwował polędwicę z mintaja przygotowywaną na parze, kaszę gryczaną prażoną i gotowaną. Był też bukiet warzyw, pulpeciki z indyka z kukurydzą, polędwiczki z kurczaka ze szczypiorkiem, filet z indyka z żurawiną przygotowywany na parze.
W piecu konwekcyjno-parowym można przygotowywać także jajka na twardo gotowane bez wody.
-Kuchnia w bocheńskim szpitalu przygotowuje codziennie około 200 obiadów, bardzo mi zależy, aby to były wartościowe i zdrowe posiłki, stad decyzja o zakupie nowego sprzętu – mówi Jarosław Kycia, dyrektor Szpitala Powiatowego w Bochni.
Pomysł wpierają przedstawiciele starostwa powiatowego.
– To co jemy ma duży wpływ na nasze zdrowie, posiłki przygotowywane w taki sposób będą miały więc bezpośrednie przełożenie na proces leczenia pacjentów – dodaje Adam Korta, starosta powiatu bocheńskiego.
P
12 grudnia 2019 godzina 19:35
Jprd
stawonog
13 grudnia 2019 godzina 21:44
Suweren wydał głos…. 4 razy. Pokażcie drodzy komentujący ze potraficie lepiej
Kasia
12 grudnia 2019 godzina 21:19
Leżałam w szpitalu we wrześniu i wbrew obiegowym opiniom chcę powiedzieć, że wszystkie podane posiłki były smaczne.
Agata
12 grudnia 2019 godzina 22:16
i ten plastik, tony plastiku…
Porażka
13 grudnia 2019 godzina 14:05
Nie chcecie żeby posiłki były wartościowe tylko stan kuchni jest karygodny i w końcu choć i tak późno sanepid wojewódzki nałożył na Was obowiązek remontu. Poprawić jakość można było 15 lat temu teraz ten remont to noz na gardle.