- REKLAMA -
- REKLAMA -
Wydarzenia

Bochnia. Tak przygotowali makaron, że zachwycali się nim szefowie najlepszych restauracji ZDJĘCIA

Fot. Patryk Salamon/ ZS nr 3 w Bochni

Anna Przytuła została Kulinarnym Mistrzem Zespołu nr 3 w Bochni. Uczennica klasy drugiej przygotowała makaron ze szpinakiem i orzechami. Konkursowi, który odbył się po raz trzeci patronował starosta Adam Korta.

W tym roku w rywalizacji konkursowej wzięli udział najlepsi uczniowie klas gastronomicznych ZS nr 3 w Bochni. Siedmioro uczestników podjęło zmagania w jednym z trudniejszych zadań kulinarnych, ponieważ zgodnie z założeniem konkursu Black Box, żaden z nich do momentu rozpoczęcia zmagań konkursowych nie wiedział, jaki główny surowiec kryła będzie „czarna skrzynka”.

Nikt nie mógł więc wcześniej przygotować receptury i opracować koncepcji potrawy. Autorska kompozycja kulinarna powstawała więc spontanicznie, od podstaw.

Przez 120 minut uczestnicy nie tyle czarowali, co tworzyli kulinarne dzieło – w tym roku z…. makaronu!

Surowiec tylko na pozór prosty – w rzeczywistości wymagający pomysłowości, kulinarnej kreatywności i oryginalności! Bo w konkursie oceniana jest nie tylko końcowa smakowitość dania ale i technika wykonania, jakość pracy, wykorzystanie i dobór dodatków przygotowanych w szerokim asortymencie przez organizatorów oraz aranżacja i estetyka podania.

Potrawy oceniało nie lada jury – szefowie kuchni cenionych restauracji, członkowie Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Łukasz Grabowski – Sala Bankietowa Allegra w Gierczycach, Paweł Kras – Restauracja Pałac Goetz w Brzesku, Zbigniew Czesak – Gospoda Nad Rabą w Bochni, Mariusz Socha – Hotel Andels w Krakowie, Dariusz Burda Hotel Kossak w Krakowie, Jan Filipczyk Hotel Kopieniec Fizjo-Med & SPA w  Murzasichle.

Jako, że Mistrz musi być tylko jeden, tegoroczne jury przyznało ten tytuł Annie Przytuła – uczennicy klasy drugiej, która wykonała i zaprezentowała „Makaron ze szpinakiem i orzechami”. Drugie miejsce należało do uczennicy pierwszej klasy – Antoniny Tobiasz za potrawę o oryginalnie brzmiącej nazwie „Spinarion”, zaś trzecie miejsce otrzymał trzecioklasista – Karol Stabrawa, który przygotował „Makaron po tajsku”. Pozostali uczestnicy konkursu – Izabella Nizioł, Jessica Bukowska, Daniel Cygan oraz Emanuel Kądziołka, choć nie zajęli miejsca na podium, także otrzymali bezcenne uwagi od jury, które z pewnością zaowocują w ich dalszej pracy zawodowej. Dla wszystkich – bez względu na miejsca i nagrody, było to bardzo wartościowe doświadczenie.

Konkursu nie udałoby się zorganizować gdyby nie hojność, wsparcie i zaangażowanie tegorocznych sponsorów: Państwa Agaty i Henryka Kołdrasów – właścicieli Restauracji „Gospoda nad Rabą” oraz Zakładu Przetwórstwa Mięsnego, a także Pana Jacka Tworzydło – właściciela Firmy Elmak w Nowym Wiśniczu.

Kliknij i dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

- REKLAMA -
Góra