Prawie w każdym laboratorium często wykorzystuje się drobny asortyment, taki jak szkło laboratoryjne i plastiki laboratoryjne. W ofercie firm wyposażających laboratoria można znaleźć bardzo szeroki asortyment naczyń laboratoryjnych wykonanych ze szkła borokrzemowego np.: zlewki, kolby, cylindry, krystalizatory, naczynka wagowe, bagietki, szkło miarowe, drobna szklana aparatura laboratoryjna, jak również szeroki asortyment drobnych przyborów laboratoryjnych jak np. akcesoria do preparatów mikroskopowych, akcesoria filtracyjne czy chromatograficzne.
Przybory do laboratorium oferowane np. przez firmę Danlab takie jak https://danlab.pl/nasze-produkty/szklo-laboratoryjne-i-drobny-asortyment-laboratoryjny/ są wykonane z wysokiej jakości specjalistycznego szkła i oznaczają się wysoką odpornością na zmiany temperatury oraz odporne na regularnie poddawane działaniu różnych, nawet najbardziej żrących odczynników chemicznych. Szkło i akcesoria, jakie są oferowane w poważnych firmach jak Danlab pochodzą tylko z renomowanych fabryk. Przy produkcji specjalistycznego szkła, z którego wykonywane są akcesoria i naczynia do laboratorium wykorzystywane są różne dodatki jak np. tlenek baru, boru, magnezu oraz tlenek cynku, które zmieniają właściwości szkła i czyniąc je bardziej odpornym na nagłe zmiany temperatury, żrące związki chemiczne oraz stłuczenie. Szkło możemy podzielić na rodzaje, wśród których wyróżniamy: szkło sodowe, szkło potasowe, szkło jenajskie, szkło pyrexsowe, szkło duranowe, szkło supremaks, a także szkło kwarcowe. Patrząc na właściwości szkło sodowe jest szkłem bardzo łatwo topliwym wręcz miękkim mającym zastosowanie przy produkcji i wytwarzaniu prostego i niedrogiego sprzętu laboratoryjnego. Inne właściwości posiada szkło potasowe, które jest szkłem twardym i znacznie trudniej topliwym, a przez to wymaga działania wyższych temperatur przy obróbce. Szkło jenajskie (jego nazwa pochodzi od miejsce, gdzie zostało po raz pierwszy wytworzone – w miejscowości Jena w Niemczech) jest szkłem używanym tam, gdzie wymaga się wysokiej odporności na działanie żrących substancji chemicznych w tym kwasów i zasad. Szkło jenajskie jest również bardziej wrażliwe na wahania temperatury, przez co może wykazywać częstsze pęknięcia w przypadku nagłych zmian temperatury oraz posiada wyższą odporność temperaturową, czyli jest odporne na długotrwałe utrzymanie substancji o wysokich i niskich temperaturach, reasumując, jeżeli nagle nie naraża się go na zmiany np. wrzącej zawartości nie wkłada się do zamrażarki, takie szkło naprawdę wytrzyma wiele. Tam, gdzie nie wymaga się zwiększonej odporności na związki chemiczne stosowane jest szkło duranowe. W ekstremalnie wysokich temperaturach swoje zastosowanie znajduje szkło supremaks lub szkło kwarcowe. Szkło kwarcowe jest bardziej odporne na skoki temperatury i wytrzymuje znaczny szok termiczny. Szkło kwarcowe, nie jest jednak odporne na działanie kwasu fluorowodorowego, a jego główne zastosowanie to wyroby tygli laboratoryjnych.
Oprócz zwykłego szkła laboratoryjnego używane są naczynia laboratoryjne miarowe do precyzyjnych pomiarów objętościowych cieczy. W przypadku precyzyjnych pomiarów, z jakimi mamy do czynienia w laboratorium i jakie są w nim wykonywane w wielu laboratoriach, ważne jest, aby stosować szkło odpowiedniej klasy metrologicznej wg. klasyfikacji dla wyrobów szklanych. Stopień klasy w przypadku metrologii można wskazać na podstawie przedziału ufności wokół nominalnej wartości znaków pomiarowych oraz przy użyciu weryfikowalności kalibracji zgodnie z normą NIST. Okresowo w przypadku analiz bardzo precyzyjnych może być wskazane regularne sprawdzanie kalibracji szkła laboratoryjnego.
Wśród niezliczonej ilości szkła laboratoryjnego dostępnego na rynku ważne jest, aby wybrać naczynia wykonane z odpowiedniego dla siebie typu szkła, naczynia odpowiedniej klasy i co ważne na takim szkle nie należy oszczędzać, niestety jak nigdzie indziej sprawdza się tu mądrość życiowa „biednego nie stać na tanie rzeczy”.