Artykuł partnerski

Sprytne triki na zdrowy obiad: 3 sposoby na przyrządzenie pełnego smaku dania z kurczakiem w roli głównej

Kurczak to mięso, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Większość z nas przygotowuje na jego bazie obiady bądź kolacje. Wystarczy dodać warzywa, makaron, ryż lub ziemniaki czy inne ulubione składniki, aby w kilka chwil delektować się sycącym i smacznym posiłkiem. Oto 3 sposoby na wykorzystanie kurczaka.

Kurczak w sałatce

Osoby, które dbają o to, by ich posiłki były zdrowe i zrównoważone, najchętniej dodają pierś z kurczaka do różnego rodzaju sałatek. Największy wybór mamy oczywiście w porze letniej, gdy dysponujemy niemalże nieograniczoną ilością świeżych warzyw. Tymczasem jesienią i zimą możemy posiłkować się warzywami mrożonymi.

Co będzie nam potrzebne do przygotowania lekkiego, lecz sycącego dania? Warto zakupić przede wszystkim pierś z kurczaka. Promocja na ulubione warzywa oraz makaron lub ryż to idealna okazja do przyrządzenia obiadu w dobrej cenie. Sałatkę można również spożyć w towarzystwie grzanek, najlepiej z pieczywa razowego bądź bułki pszennej. Oto kilka przykładów sałatek z piersią z kurczaka, które z pewnością zdobędą uznanie:

  • cezar z grzankami,
  • hawajska z ananasem lub brzoskwinią,
  • makaronowa z ulubionymi warzywami,
  • makaronowa z serem mozzarella.

Dania na ciepło z kurczakiem w roli głównej

Jesienią i zimą chętnie wybieramy dania przygotowane na ciepło. Wiele z nich można przygotować dosłownie w kilka minut, właśnie na bazie piersi z kurczaka. Wystarczy tylko pokroić ją w drobną kostkę, a następnie delikatnie poddusić lub przesmażyć. Tak przygotowane mięso możemy dodać do makaronu, zalewając passatą pomidorową i doprawiając do smaku.

Uwielbiane przez Polaków danie to tak zwany chłopski garnek, w którym królują warzywa sezonowe (na przykład papryka lub pomidory) oraz lekko podpieczone ziemniaki. Do całości dodajemy ugotowaną kapustę oraz sos pomidorowy, tak aby danie nabrało smaku i aromatu. Tradycyjnie do chłopskiego garnka dodajemy kiełbasę, jednak w lżejszej i zdrowszej wersji warto zdecydować się na pierś z kurczaka.

Filet drobiowy możemy również zapiec pod serową pierzynką w duecie z makaronem. Warto dodać jeszcze zielone warzywa, które nie tylko stworzą ciekawy kontrast na talerzu, lecz również uczynią danie zdrowszym. Warto śledzić promocje na warzywa i inne dodatki do dań obiadowych i kolacji w sieci Dino. Gazetka, którą warto przeglądać regularnie, aby oszczędzać to podstawowa lektura zaradnej gospodyni. 

Kotlety z kurczaka w różnych odmianach

Większość z nas uwielbia kotlety z kurczaka, które – wbrew pozorom – można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Tradycyjnie obtaczamy mięso w jajku i bułce tartej, jednak chcąc nieco urozmaicić danie, wystarczy dodać do niego trochę startego żółtego sera oraz ulubione przyprawy.

Ciekawą opcją są kotlety ziołowe, do których możemy wykorzystać gotowe mieszanki ziół bądź stworzyć własną. Coraz większą popularność zdobywają też kotlety z dodatkiem plastra szynki oraz sera, obtoczone w jajku i bułce. Jest to bardzo sycące danie, dlatego warto spożywać je zwłaszcza zimą, gdy potrzebujemy dodatkowej dawki energii.

Alternatywą dla tradycyjnych kotletów są nuggetsy, a więc małe kawałki kurczaka obtoczone w cieście i usmażone w oleju. Należy jednak pamiętać, aby odsączyć je bezpośrednio przed podaniem z nadmiaru tłuszczu. Tego typu danie można spożywać od czasu do czasu, natomiast na co dzień starajmy się smażyć beztłuszczowo bądź wybierać alternatywny sposób przygotowywania potraw. 

Góra