W 2021 roku pomimo trwającej pandemii Browar Okocim rozwijał się stabilnie. Uruchomiono instalację biogazu na Oczyszczalni Ścieków o wartości 1,7 mln zł. oraz instalację de-alkoholizując o wartości 10 mln zł., która pozwoli jeszcze bardziej rozwijać ofertę piw 0,0%. Zakończono również instalację do produkcji piwa Garage. Zakończono również inwestycję w Marka OKOCIM jest doceniana za wysoką jakość swoich piw – mówił Michał Napieracz, dyrektor brzeskiego browaru podczas dzisiejszej konferencji prasowej.
„Liczy się dobry skład” – marka Okocim w 2021
Marka Okocim w 2021 roku utrzymała mocną pozycje na rynku piwa, wzrosty sprzedaży zanotowały okocimskie radlery, w tym warianty 0,0%.
W pierwszej połowie 2021 marka kontynuowała ogólnopolską kampanię reklamową z udziałem młodego pokolenia brzeskich piwowarów pod hasłem „Liczy się dobry skład”. Przygotowano również nowe spot TV dla okocimskich radlerów, w tym wariantów o zerowej zawartości alkoholu.
W 2021 marka Okocim oferowała 5 wariantów 0,0%, zaś na sezon wiosenno-letni 2022 wzbogaciła ofertę piw bezalkoholowych o nowość Limonka z miętą 0,0%. Marka wprowadziła też nowości w segmencie piw smakowych o zawartości alkoholu 4,5 proc. w 4 wariantach smakowych: Mocną Pomarańczę, Malinę z borówką amerykańską, Mocną Wiśnię i Grejpfrut z limonką. Nowości są w unowocześnionej wersji opakowań.
W listopadzie 2021 marka Okocim we współpracy z twórcami krakowskiej sieci restauracji Pino uruchomiła koncept gastronomiczny pn. „Nowa Wytwórnia. Tu Warzy Okocim”. W nowym miejscu na gastronomicznej mapie Krakowa – w kompleksie restauracyjnym Fabryczna 13 – powstał mini browar. Można tu skosztować świeżych, warzonych na miejscu piw rzemieślniczych, za których receptury odpowiadają doświadczeni piwowarzy z Browaru Okocim i dwóch przeszkolonych w browarze piwowarów.
Ceniona jakość okocimskich piw
W 2021 jak co roku piwa z browaru Okocim otrzymały wiele nagród i wyróżnień:
- GOOD BEER Profesjonalny Konkurs Piw – brązowy medal dla Okocim Klasyczna Pszenica w kategorii „Piwa pszeniczne”
- Konsumencki Konkurs Piw „Chmielaki Krasnostawskie 2021” – trzy pierwsze miejsca w kategorii „aromatyzowanych piw bezalkoholowych” dla Okocim Radler Mango z Marakują 0,0%, Sycylijska Pomarańcza 0,0% i Ciemna Wiśnia 0,0%
- „Chmielaki Krasnostawskie 2021”, w kategorii bezalkoholowych piw Pils/Lager złoto dla Okocim Jasne okocimskie 0,0%.
- Konkurs „Piwne Akordy 2021” Polskiego Kongresu Browarniczego złoty medal w kategorii „smaki świata” dla Kami mrożona kawa, srebrne medale w kategorii „owocowe” dla Garage Hard Lemon i w kategorii „inspirowane alkoholami” Garage Dragon Fruit Mojito oraz brązowy dla Somersby Piña Colada w kategorii „inspirowane alkoholami”.
- Breakthrough Innovations NielsenIQ dla Somersby Mango & Lime
- Srebrna Perła Rynku FMCG w kategorii „piwa i mixy piwne” dla Somersby Piña Colada, brąz dla Garage Kamikaze.
Browar Okocim – inwestycje, innowacje, ochrona środowiska
W 2021 roku Browaru Okocim mimo pandemii dział nieprzerwanie w podwyższonym reżimie sanitarnym ze względu na trwającą pandemię.
Znaczącą inwestycją, która pomoże nam spełniać oczekiwania konsumentów na piwa 0,0% jest linia de-alkoholizująca. Inwestycję wartą 10 mln złotych rozpoczęliśmy w 2020 roku a zaczęła ona działać na pełnych obrotach w kwietniu 2021 roku. Kolejna inwestycja to dostosowanie jednej z linii rozlewniczych do zamykania butelek kapslem typu pull-off. Uruchomiona została również instalacja biogazowa w Oczyszczalni Ścieków o wartości 1,7 mln zł. Inwestycja obejmowała budowę instalacji biogazu, instalacji gazowej wewnętrznej i doziemnej z niezbędną infrastrukturą techniczną wraz z kotłownią gazową. Celem przedsięwzięcia była poprawa efektywności energetycznej w zakresie odzyskiwania energii z odpadów, w tym odzyskiwania energii w procesach przemysłowych.
Zgodnie z grupową strategią zrównoważonego rozwoju Together Towards ZERO, Browar Okocim stara się minimalizować swój wpływ na środowisko i ograniczać zużycie mediów, realizując tym samym dwa cele strategii – zero śladu węglowego i zero marnowania wody.
Wyniki dotyczące zużycia mediów w Browarze Okocim w 2021 roku:
- zużycie energii (kWh/hl): 20,06 (+1% vs 2020)
- emisja CO2 (kg CO2/hl): 2,86 (-1%)
- Względne zużycie wody [HL/HL piwa]: 2,72 (+3% vs 2020).
Zwiększone zużycie energii i wody jest wynikiem m.in. inwestycji w linię de-alkoholizującą oraz zwiększonej skali produkcji browaru w 2021.
Wybrane projekty w obszarze emisji CO2 i zużycia energii zrealizowane w 2021:
- Kontynuacja modernizacji oświetlenia poprzez wymianę standardowego na LED ma miejsce we wszystkich browarach i magazynach. W 2021 roku projekt objął wymianę oświetlenia wewnętrznego w obiektach produkcyjnych Browaru Okocim. Wymieniono 53 lampy, co przełoży się na
zmniejszenie śladu węglowego o ok. 24 tony CO2 rocznie. Modernizacja oświetlenia objęła też magazyn Materiałów i Surowców, w którym wymieniono oświetlenie na LED wraz z czujnikami ruchu i zmierzchowymi, co zredukuje zużycia energii o ponad połowę i przełoży się na zmniejszenie CO2 o 27 ton rocznie. Dodatkowym benefitem tej inwestycji jest znaczna poprawa bezpieczeństwa.
- Podłączenie ogrzewania budynków oczyszczalni ścieków do kotłowni na biogaz
Projekty w obszarze wody w 2021:
- Odzysk wody z płuczek linii puszkowych
- Instalacja mycia dla instalacji odwróconej osmozy (zwiększenie wydajności/dostępności instalacji). Cel to wydłużenie czasu użytkowania membran i zagwarantowanie wydajności instalacji odwróconej osmozy.
– Pragnę podkreślić, że Browar Okocim to ludzie. Ich pasja, zaangażowanie, profesjonalizm kształtują to miejsce, pozwalają tworzyć wspaniałe piwa, doceniane przez konsumentów i ekspertów. To oni też dzięki profesjonalizmowi i wrażliwości na kwestie zmian klimatycznych poszukują rozwiązań, które minimalizują nasz wpływ na środowisko, zmniejszając zużycie wody i emisji CO2. Serdecznie dziękuję Koleżankom i Kolegom za rok wytężonej pracy i świetną współpracę w trudnym okresie pandemii – podkreśla Michał Napieracz, dyrektor Browaru Okocim.