- REKLAMA -
- REKLAMA -
Nie ma jak... gotować!

Sylwia Zajt: przepisy nie są mi potrzebne do gotowania [WIDEO, ZDJĘCIA]

- REKLAMA -

W weekend na rodzinnym stole u Sylwii Zajt, dyrektor największej szkoły ponadpodstawowej na Bocheńszczyźnie zawsze gości rosół z makaronem. Ale bywają też potrawy podpatrzone podczas licznych podróży po Europie. Dla Czytelników Portalu Bochnia z Bliska śliczna pani dyrektor przygotowała trzy szybkie dania, bo jak sama przyznaje na gotowanie nie ma wiele czasu. Mamy więc sałatkę z gruszkami, danie z kurczakiem i przepyszny deser.

Z przepisami na te dania był największy problem. Dlaczego? Otóż pani dyrektor nie potrzebuje książki kucharskiej, by wyczarować pyszne potrawy. Składniki dobiera według uznania. I trzeba jej przyznać, że ma ogromne wyczucie.

Zawsze gotuję „na oko” – żartuje – i jak do tej pory, nie zdarzyło mi się przesadzić z dawkowaniem składników.

Potwierdza to nie tylko rodzina, ale także przyjaciele i znajomi, którzy goszczą w domu Sylwii Zajt. W przygotowaniu takich przyjęć gospodynię wspomaga mąż Grzegorz, ale zdarza się także, że do prostych prac kuchennych włączają się dzieci: 14-letnia Gloria i 7-letni Gerard.

Takie były początki…

Pani Sylwia gotować uczyła się od mamy. I choć początki nie były najłatwiejsze, bo czasami zdarzało się przypalić ziemniaki, o których zwyczajnie zapomniała, teraz może śmiało powiedzieć: umiem gotować!

Gotuje przede wszystkim zdrowo. Rodzina je dużo warzyw, sałatek, stawia na potrawy przygotowywane ze świeżych produktów doprawiane ziołami z przydomowego ogródka.

Największym problemem jest u nas tylko brak czasu. Oboje z mężem pracujemy, na szczęście w gotowaniu wspiera nas – moja mama – mówi Sylwia Zajt.

Dla Czytelników portalu Bochnia z Bliska Sylwia w ciągu godziny pani Sylwia przygotowała trzy posiłki: sałatkę z pieczonymi gruszkami, potrawę z kurczakiem, ziemniakami i warzywami – a do tego sos i przepyszny deser. Wszystko smakowało wybornie!

Sałatka z gruszką i rukolą

  • 3 twarde gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opakowanie rukoli
  • 80 g sera pleśniowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść łuskanych orzechów włoskich

Sos

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól , pieprz

Zapiekany filet

  • 4 ziemniaki
  • 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma
  • przecier pomidorowy
  • koperek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • ser tarty (gouda, mozzarella)

Dip

  • jogurt grecki
  • 2 łyżki majonezu
  • czosnek
  • ogórek zielony
  • koperek

Deser truskawkowy

  • 450 g mrożonych truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 400 g śmietanki 30 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • bezy kilka sztuk
  • truskawki i mięta do dekoracji
1 Komentarz

1 Komentarz

  1. Avatar

    Znajoma

    07 czerwca 2024 godzina 07:35

    Pani Dyrektor
    wszelako utalentowana. Brawo, brawo….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Góra