Renata Maciejasz już jako mała dziewczynka lubiła przesiadywać w kuchni i przyglądać się jak mama z babcią gotowały. Chętnie też włączała się w przygotowywanie posiłków. Dla nikogo nie było więc zaskoczeniem, gdy po szkole podstawowej wybrała technikum żywienia a później dietetykę. Zamiłowania do gotowania nie straciła, teraz nadal już jako żona i mama trójki dzieci każdą wolną chwilę spędza w kuchni. Wyczarowuje w niej cuda i obdarowuje nimi znajomych. Każdy jej kulinarny prezent to artystyczne dzieło nie tylko ze względu na smak, ale także sposób podania.
Dla czytelników Portalu Bochnia z bliska Renata przygotowała domową granolę.
– To smaczny, lekki i bardzo sycący posiłek. A przede wszystkim zdrowy, idealny więc dla osób, które na wiosnę chcą zrzucić kilka kilogramów – przekonuje.
Do przygotowania granoli użyła między innymi: orzechów, suszonych moreli, żurawiny, słonecznika, gorzkiej czekolady, ale też płatków owsianych i otrębów pszennych, a także miodu.
Domową granolą częstowała ostatnio dzieci w Szkole Podstawowej w Kamionnej. Smakowało i to bardzo. Nie ma się co dziwić. Smakują także wypiekane przez nią zdrowe ciasteczka, pyszny ser, który robi z jogurtu greckiego i łączy z ziołami z polskich łąk oraz dziesiątki innych przysmaków.
Renata to także mistrzyni przetworów. Sama przygotowuje domowy ocet, pyszne suszone pomidory w oliwie, czy pesto. W kredensie ma kilkanaście butelek wypełnionych owocowymi nalewkami.
Przygotowanymi przez siebie przysmakami częstuje przyjaciół i znajomych. Chętnie udziela się podczas akcji charytatywnych. Stoisko ze swoimi produktami przygotowała na maraton zumby dla małej Zosi czy przedświąteczną akcję dla Piotrka Wolaka z Żegociny. Po jej przetwory za każdym razem ustawiały się długie kolejki.
-To co robię jest moją pasją, kto wie, może uda mi się kiedyś założyć firmę bazującą na produkcji takich domowych, naturalnych przysmaków – zwierza się.
Póki co Renata prowadzi bloga smakolyki_zdrowia na Instagramie, który obserwuje już ponad tysiąc osób.
GRANOLA DOMOWA
• szklanka płatków owsianych
• pół szklanki otrębów pszennych
• 1/4 szklanki ziaren słonecznika
• 1/4 szklanki orzechów włoskich
• 1/4 szklanki moreli suszonych
• 1/4 szklanki daktyli suszonych
• 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
• 1/4 szklanki żurawiny suszonej
• 4-5 łyżek miodu prawdziwego
WYKONANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C. Morele, czekoladę, daktyle, orzechy siekamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wszystkie składniki, zalewamy miodem i pieczemy w piekarniku 200°C 15 – 20 min. termoobieg od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie gdy bakalie są w piekarniku przygotowujemy prażone jabłka (potrzebujemy 4-5 jabłek). Umyte, obrane pokrojone w ćwiartki, wkładamy do rondelka dodajemy ok pół szklanki cukru brązowego – może być mniej zależy czy ktoś lubi bardzo słodkie czy mniej oraz łyżeczkę cynamonu. Prażymy ok. 10 min.
Na spód naczynia nakładamy jogurt grecki do obj. ok 3/4 następnie prażone jabłka na wierzch domową granola.
Do przygotowania posiłku można użyć dowolnych owoców sezonowych
ona
18 lutego 2019 godzina 13:59
wszystko co robi Renia jest pyszne i pięknie podane 🙂 aż szkoda jeść 🙂