Hiszpania jest jednym z trzech największych producentów wina, a mocne wina hiszpańskie są znane i cenione na całym świecie. Większość win hiszpańskich to wina wytrawne blanco i tinto oraz półwytrawne wina różowe rosado. Wina słodkie określane są jako dulco. Z kolei vino verde to wina o nieco zielonkawym kolorze i gorzkim smaku z dużą zawartością kwasu winnego i taniny.
Wybieramy hiszpańskie wino
Smak wina hiszpańskiego w znacznej mierze zależny jest od pochodzenia – innymi smakami i aromatami będzie charakteryzować się trunek powstały w Katalonii od wina wyprodukowanego na przykład w Andaluzji. Jednym z regionów, który najlepiej oddaje charakter hiszpańskiego winiarstwa, jest Rioja, gdzie powstaje mocne wino hiszpańskie o intensywnym smaku i intrygującymi aromacie. Czerwone wina powstają z takich szczepów jak garancha, graciano czy też mazuleo. Mocne wino produkowane jest także w Andaluzji – jest to wino typu sherry wzmacniane z wykorzystaniem naturalnego spirytusu winnego oraz dodatkowej warstwy droższy. Najmocniejsze wina sherry to manzanilla o zawartości alkoholu sięgającej 18% oraz amontillado zawierające nawet 22% alkoholu i cechujące się łagodnym smakiem. Zupełnie inne doznania smakowe oferuje wino cava powstające w Katalonii. Jest to odmiana musującego wina o wyrazistych owocowych nutach wytwarzanego metodą produkcji szampanów.
Jeśli nie hiszpańskie wino, to jakie?
Za szczególnie niedoceniane uznawane są wina niemieckie. Niemcy specjalizują się głównie w produkcji wina białego, a najważniejsze z nich to riesling wino niemieckie eszampan, które powstaje w różnych winnicach, co oznacza, że dostępne są różne jego odmiany. Warto także wspomnieć o nico delikatniejszych w smaku winach białych sylvaner oraz pinot gris i blanc.
Kolejna propozycja to wina portugalskie, które bardzo wyróżniają się na tle win powstających w innych krajach. Wina wytwarza się bowiem z wykorzystaniem winogron uprawianych w sposób tradycyjny, a znamienne jest łączenie kilku odmian w jednym trunku. Blend to deserowe wino portugalskie o wyrazistym smaku i zwiększonej zawartości alkoholu. W Portugalii powstaje znane na całym świecie wino porto produkowane z zastosowaniem destylatu winnego wzmacniającego zawartość alkoholu, a więc jest to ciekawa alternatywa dla mocnego wina hiszpańskiego. Niektóre wina porto przekraczają zawartość 20% alkoholu. Do mocnych portugalskich win zaliczana jest także madera, która cechuje się nieco łagodniejszym smakiem.