W weekend na rodzinnym stole u Sylwii Zajt, dyrektor największej szkoły ponadpodstawowej na Bocheńszczyźnie zawsze gości rosół z makaronem. Ale bywają też potrawy podpatrzone podczas licznych podróży po Europie. Dla Czytelników Portalu Bochnia z Bliska śliczna pani dyrektor przygotowała trzy szybkie dania, bo jak sama przyznaje na gotowanie nie ma wiele czasu. Mamy więc sałatkę z gruszkami, danie z kurczakiem i przepyszny deser.
Z przepisami na te dania był największy problem. Dlaczego? Otóż pani dyrektor nie potrzebuje książki kucharskiej, by wyczarować pyszne potrawy. Składniki dobiera według uznania. I trzeba jej przyznać, że ma ogromne wyczucie.
Zawsze gotuję „na oko” – żartuje – i jak do tej pory, nie zdarzyło mi się przesadzić z dawkowaniem składników.
Potwierdza to nie tylko rodzina, ale także przyjaciele i znajomi, którzy goszczą w domu Sylwii Zajt. W przygotowaniu takich przyjęć gospodynię wspomaga mąż Grzegorz, ale zdarza się także, że do prostych prac kuchennych włączają się dzieci: 14-letnia Gloria i 7-letni Gerard.
Takie były początki…
Pani Sylwia gotować uczyła się od mamy. I choć początki nie były najłatwiejsze, bo czasami zdarzało się przypalić ziemniaki, o których zwyczajnie zapomniała, teraz może śmiało powiedzieć: umiem gotować!
Gotuje przede wszystkim zdrowo. Rodzina je dużo warzyw, sałatek, stawia na potrawy przygotowywane ze świeżych produktów doprawiane ziołami z przydomowego ogródka.
Największym problemem jest u nas tylko brak czasu. Oboje z mężem pracujemy, na szczęście w gotowaniu wspiera nas – moja mama – mówi Sylwia Zajt.
Dla Czytelników portalu Bochnia z Bliska Sylwia w ciągu godziny pani Sylwia przygotowała trzy posiłki: sałatkę z pieczonymi gruszkami, potrawę z kurczakiem, ziemniakami i warzywami – a do tego sos i przepyszny deser. Wszystko smakowało wybornie!
Sałatka z gruszką i rukolą
- 3 twarde gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- opakowanie rukoli
- 80 g sera pleśniowego
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść łuskanych orzechów włoskich
Sos
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól , pieprz
Zapiekany filet
- 4 ziemniaki
- 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
- pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma
- przecier pomidorowy
- koperek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- oliwa z oliwek
- ser tarty (gouda, mozzarella)
Dip
- jogurt grecki
- 2 łyżki majonezu
- czosnek
- ogórek zielony
- koperek
Deser truskawkowy
- 450 g mrożonych truskawek
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 400 g śmietanki 30 proc.
- 250 g serka mascarpone
- bezy kilka sztuk
- truskawki i mięta do dekoracji
Znajoma
07 czerwca 2024 godzina 07:35
Pani Dyrektor
wszelako utalentowana. Brawo, brawo….