Hebe
Reporter
Pałac Goetza
Galeria Rondo
Regis
Nie ma jak... gotować!

Krewetki na warzywnym fit spaghetti

Poznały się w liceum. I co ciekawe na początku za sobą nie przepadały. Wspólny język znalazły, dopiero gdy trafiły do jednej drużyny cheerleaderek. Dziś Ula Węgrzyn-Sowa i Asia Biłos to nie tylko najlepsze przyjaciółki, ale także wspólniczki. Od kilku miesięcy prowadzą w Bochni firmę cateringową. Serwują w niej przede wszystkim zdrowe jedzenie. Taką fit potrawę ugotowały także dla czytelników portalu Bochnia Brzesko z bliska.

Umówić się z nimi nie jest łatwo. Spotykamy się późnym wieczorem. Ula oprócz firmy cateringowej uczy geografii w jednej z bocheńskich szkół, prowadzi zajęcia z tańca i zumby, a także przygotowuje choreografię dla nowożeńców. Asia z kolei pracuje w jednym z dużych krakowskich banków. Z Bochni wyjeżdża rano, wraca wieczorem.

– Na pewno na nadmiar wolnego czasu nie narzekamy – podkreśla Asia. – Ale na ugotowanie czegoś dobrego zawsze uda się nam wygospodarować chwilę – dodaje. Z sentymentem wspominają dawne czasy, gdy po intensywnym zawodowo tygodniu spotykały się co piątek, by razem coś ugotować i pogadać przy lampce wina.

Kuchnia od zawsze była dla obu wielką pasją. Z przyjemnością gotowały dla bliskich i znajomych. Inspiracji szukały podczas zagranicznych wypraw. To właśnie podczas ostatnich wakacji w Sardynii zdecydowały o założeniu własnej firmy. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Zależało im na propagowaniu zdrowej, ale też smacznej kuchni. Okazało się, że osób, które lubią zdrowo jeść, jest coraz więcej nie tylko w Bochni. Ich firma dostarcza posiłki także do Krakowa. Przepisy na serwowane dania opracowują wspólnie z dietetykiem. Dania są wyszukane, fantazyjnie komponowane. Dla czytelników portalu Bochnia Brzesko z bliska dziewczyny przygotowały krewetki na warzywnym spaghetti. To danie zdrowe, lekkie i bardzo kolorowe – podkreślają zgodnie.

Marchewkę, pietruszkę i cukinię myjemy i obieramy. Nie kroimy, tylko obieraczką wycinamy z każdego warzywa wstążki w tzw. spaghetti. Następnie przez kilka minut smażymy warzywa na oliwie, gdy zmiękną, przekładamy je do miseczki. Kolejny krok to obsmażenie na maśle obranych krewetek, do których dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy, pieprzymy i dodajemy warzywa. Gotowe danie przekładamy na talerz i zdobimy zielenią np. bazylią lub zieloną pietruszką. Podajemy z bagietką.

Krewetki na warzywnym spaghetti
Składniki:

  • opakowanie krewetek, mogą być mrożone
  • 2 cukinie
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
Kliknij i dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Salon kosmetyczny
Wólczanka
Akces
Góra